Har du kontroll over økonomien din?

Er du i tvil kan du enkelt og raskt foreta en kredittsjekk på deg selv

Defero.no er en gratis finanstjeneste som gir deg oversikt over din økonomi og eventuell gjeld du måtte ha. Tjenesten brukes av mer enn 470 000 personer og gir deg en rask oversikt over økonomien din.

Lær mer om alt som gjelder gjeld

Finn svar på vanlige spørsmål om gjeld i våre omtalte artikler om gjeld.

Hedvig

Norges nyeste og billigste forsikringsselskap

Hedvig er et relativt nytt forsikringsselskap i Norge som tilbyr privatpersoner en rekke forsikringer. Forsikringsselskapet har gjort det enkelt med forsikring, og skulle du bli skadet eller ha en ulykke registrerer du dette enkelt i deres digitale system og du får da rask dekning.

Forsikringsselskapet har ikke alle forsikringer, men tilbyr ekstremt billige forsikringer når det gjelder innbo-, ulykkes- og reiseforsikring.

Som student kan du få 20 % studentrabatt på forsikringene dine og samtidig nyte godt av deres kaskoforsikringer, som inneholder alle de essensielle forsikringene du trenger som student.

Innboforsikring
All dekningen du trenger – til fingerspissene. For deg, ditt hjem og dine eiendeler både hjemme og ute.

Innbo- & Ulykkes
Med Hedvig Indbo & Ulykke får du en pakke med omfattende dekning som passer dine behov og til en overkommelig pris. Registrer deg online i løpet av få minutter – og bli dekket umiddelbart.

Indno, Ulykke & Rejse
Med Hedvig Indbo, Ulykke & Reise får du tilgang til en pakke med omfattende dekning som passer dine behov og til en overkommelig pris. Tegn forsikring på nett på få minutter. Få dekket umiddelbart.

Så godt som alle for gjeld over et helt liv

Gjeld har etter hvert blitt et negativt ord og noe man egentlig ikke snakker så mye om som man kanskje burde. Gjeld er tross alt en veldig normal ting hvis du skal inn på boligmarkedet eller ønsker en ny bil, så hvorfor kan vi ikke bare snakke åpent og ærlig om det?

Forsikringer

Artikler & guider om gjeld

Hva er gjeld?

Gjeld er penger man skylder til andre. Det kan være penger man skylder til banken eller andre långivere, gjeld til leverandører eller andre selskaper man har kjøpt varer eller tjenester fra, eller gjeld til familie eller venner. Gjeld kan være av ulike typer, for eksempel lån, kredittkortgjeld eller pantelån.

Gjeld kan være nyttig i visse situasjoner, for eksempel når man trenger å låne penger for å kjøpe en bolig eller starte en virksomhet. Men det er også viktig å være klar over at gjeld kan være en belastning hvis man ikke har råd til å betale den tilbake. Derfor er det viktig å være forsiktig med å ta opp gjeld, og å sørge for at man har råd til å betale den tilbake på en forsvarlig måte.

Hvor mye gjeld har jeg?

Det finnes flere måter å sjekke hvor mye gjeld du har:

  1. Kontakt långiverne du har lån hos: De fleste långivere vil kunne fortelle deg hvor mye gjeld du har hos dem, og hva din nåværende saldo er. Dette kan være en god måte å få en oversikt over gjelden din.
  2. Sjekk din kredittinformasjon: Du kan sjekke din kredittinformasjon hos for eksempel Experian, en av de store kredittopplysningsbyråene i Norge. Her vil du finne informasjon om eventuelle lån og kreditter du har, samt eventuelle betalingsanmerkninger.
  3. Bruk en gjeldsordner: En gjeldsordner er en person eller et firma som hjelper deg å få oversikt over gjelden din og finne løsninger på gjeldsproblemer. Gjeldsordnere kan hjelpe deg å sjekke hvor mye gjeld du har, og finne løsninger på eventuelle gjeldsproblemer du måtte ha.
  4. Sjekk din nettbank: Du kan sjekke din nettbank for å se hvilke lån og kreditter du har, samt hva din nåværende saldo er. Dette kan gi deg en oversikt over gjelden din.

Det kan også være lurt å ha en oversikt over eventuelle pantelån og kredittkortgjeld du har, slik at du får en fullstendig oversikt over gjelden din. Det kan også være lurt å ha en oversikt over eventuelle lån eller gjeld du har hos familie eller venner, slik at du får en fullstendig oversikt over gjelden din.

Hva skjer med gjeld når man dør?

Når man dør, vil gjelden din normalt bli overført til dine arvinger. Dette betyr at dine arvinger vil være ansvarlige for å betale tilbake gjelden din etter at du dør. Hvis du har et testament, vil dette normalt inneholde informasjon om hvem som skal arve gjelden din, og hvordan denne skal betales tilbake.

Det er viktig å huske på at gjelden din kan påvirke arvingenes økonomiske situasjon, og at det kan være lurt å sørge for at du har en plan for hvordan gjelden din skal håndteres etter at du dør. Hvis du ikke har et testament, vil gjelden din normalt bli fordelt etter arveloven, som bestemmer hvem som skal arve gjelden din.

Hvis du har en forsikring som dekker gjelden din, for eksempel en gjeldsforsikring, kan denne hjelpe til med å dekke gjelden din etter at du dør. Det er imidlertid viktig å være klar over at det ikke er alle typer gjeld som kan forsikres, og at det kan være begrensninger i hva som dekkes av en gjeldsforsikring.

Kan man si nei til å arve gjeld?

Ja, det er mulig å si nei til å arve gjeld. Dette kan gjøres ved å skrive et testament hvor man gir fra seg sine rettigheter som arving, eller ved å gi fra seg arven på annen måte, for eksempel ved å selge den.

Det er imidlertid viktig å være klar over at det finnes visse begrensninger for hvordan man kan frasi seg arvegjeld. For eksempel kan man ikke frasi seg arvegjeld hvis man har formuesgoder som er større enn gjelden, eller hvis man har formuesgoder som er av stor verdi. I slike tilfeller kan man bli pålagt å betale arvegjelden, selv om man har fratatt seg sine rettigheter som arving.