Innholdsfortegnelse

Betalingsanmerkninger er noe vi alle frykter og ikke ønsker. Betalingsanmerkninger er nemlig et tegn til mulige långivere om at man er en dårlig betaler og det kan blant andet medfører at det er vanskelig eller umulig at få bilforsikring, mobilabonnement og andre former for kredit eller lån.

De fleste av oss har glemt eller på annen vis ikke fått betalt en regning eller faktura innafor tidsrammen og regningen har deretter overgått forfallsdatoen, dette er det i og for seg ikke noe galt i, du vil blott få en betalingspåminnelse og hvis du da betaler skal alt gå i orden.

Men, betaler du ikke, enten du ikke har fått betalingspåminnelsen eller du ikke har råd til å betale denne regningen, ja da risikere du at faktureringsselskapet sender en merknad til de mange kredittopplysningsbyråer som eksempelvis Bisnode, Creditsafe og Experian.

Når selskapet du skylder penger har sendt inn merknad på deg til kredittopplysningsbyråene vil du da ha en betalingsanmerkning på navnet ditt når noen gjør en kredittsjekk av deg, dette vil ofte skje når du søker om kreditt hos et selskap.

Det er ikke alltid man veit at man søker om kreditt, eksempelvis vil det bli gjort en kredittsjekk av deg når du skal kjøpe en forsikring, da de fleste forsikringsselskaper gir kreditt da de sender faktura og ikke tar kontante hevninger som når du er på butikken, her vil selskapet som gjør kredittsjekk få opplyst om denne betalingsanmerkningen.

Hvordan sjekke betalingsanmerkninger?

Er du tvil om du har betalingsanmerkninger eller har du mistet overblikket over hvor mye gjeld du har og ønsker en enkelt og smart måte å sjekke betalingsanmerkningene dine på, da finnes det råd for dette – og det koster deg ingenting.

Se alle betalingsanmerkningene dine med Defero

Defero er en populær norskoppfunnet tjeneste hvor du som forbruker, raskt og gratis kan sjekke betalingsanmerkningene dine, så vel som kredittscoren din og mye mer.

Defero.no kan du gjøre kredittsjekk på deg selv helt gratis, og dermed få overblikk over gjelden din så vel som eventuelle betalingsanmerkninger som står registrert på navnet ditt.

Andre måter å sjekke gjeld og betalingsanmerkninger på

Defero er selvfølgelig ikke den eneste tjenesten som gjør det mulig å sjekke betalingsanmerkninger og ubetalt gjeld, også hos Experian.no og Dnb.com (tidligere Bisnode.no) kan du sjekke gjelden din og eventuelle betalingsanmerkninger.

Det er dog ikke alle gjeldstjenester som er 100% gratis som Defero og det er derfor vi anbefaler deg å bruke Defero.

Når får man betalingsanmerkning?

Kort sagt, da får du betalingsanmerkning registrert på navnet ditt om du har gjeld hvor du ikke overholder de betingelser du har skrevet under på.

Hvis du eksempelvis har et kredittkort med forfall den 1. nestekommende måned og du ikke betaler, da vil du få en purring hvoretter du vil bli oppfordret til å betale. Ignorerer du purringene vil du få betalingsanmerkning og finansinstitutt som du har laget en avtale med, kan gå til Namsfodgen for å innkreve pengene din gjennom lønnstrekk eller i allerede eksisterende verdier som bolig eller bil. Denne prosess tar imidlertid lang tid og skjer ikke med det første du ikke betaler en regning.

Hvordan bli kvitt betalingsanmerkning?

Veien til å bli kvitt betalingsanmerkninger kan være hård og lang, men den absolutt eneste måten å bli kvitt anmerkninger på er, at betale gjelden, heretter slettes betalingsanmerkningen automatisk.

Har du ikke mulighet til å nedbetale hele beløpet mer engang, kanskje fordi du skylder flere finansinstitutter eller blott har lite penger, da må du herske deg med tålmodighet til du klarer å nedbetale gjelden og i mellomtiden få satt opp en lønnsom og overkommelig nedbetalingsavtale med de du skylder penger.

En alternativ og rask løsning for deg som har kontroll på økonomien nå, er å anskaffe et samlelån eller refinansiering av alle dine lån hos et låneselskap og dermed avbetale hele din gjeld ved å opprette en samlet. Dette skal du dog være ekstra forsiktig med og være helt sikker på at du klarer å kunne nedbetale, da det samlede nedbetalingsbeløp per måned, i mange tilfeller vil være markant høyere.

Utenom refinansiering av lån eller samlelån, som nevnt kan være vanskelig når du først har betalingsanmerkninger, da finnes det dessverre ingen snarvei til å bli kvitt betalingsanmerkninger, så lenge man skylder penge og ikke har overholdt av- eller nedbetalingsplanen.

Særlige regler for betalingsanmerkninger ved slettet gjeld

I særlige tilfeller hvor gjelden ikke tilbakebetales, men blir slettet, vil betalingsanmerkningen være der i 4 år hvoretter den automatisk fjernes. Så for deg som ser etter en løsning hvor gjelden din slettes, bør du være oppmerksom på at du vil ha en anmerkning de neste 4 årene.

Er betalingsanmerkninger permanente?

Nei, betalingsanmerkninger er ikke permanente og de vil automatisk bli slettet når gjelden er oppgjort, altså betalt tilbake.

Det finnes ingen permanente anmerkninger innen gjeld, annet enn hvis du får en retts dom av ulike arter. Men som privatperson det har skyldt penger, men ikke gjør dette lengere, vil du være lik stillet som alle andre det skal søke om boliglån eller andre typer lån.