Innholdsfortegnelse

Gjeld er et økonomisk begrep som de aller fleste av oss på et eller annet tidspunkt i livet får et forhold til. Står du i gjeld til noen, så betyr det at du skylder dem penger. Det vanligste forholdet de fleste av oss har til gjeld er lån vi har opparbeidet oss gjennom boliglån, kredittkortgjeld og forbrukslån. I denne artikkelen viser vi deg hvor enkelt det er å få en oversikt over gjelden din. 

– Ifølge Boliglånsundersøkelsen til Finanstilsynet har nordmenn en samlet gjeld på 338 prosent av årsinntekten sin, sier Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea til Gjensidige. Nordmenn flest er altså ikke fremmede med å låne penger, likevel har de aller fleste av oss et negativt forhold til begrepet gjeld. Det negative forholdet man har til begrepet gjeld, er naturligvis pga konsekvensene som følger med om man ikke klarer å kvitte seg med den nevnte gjelden, som inkasso og betalingsanmerkninger. 

Med gratistjenesten Defero kan du enkelt og raskt foreta en kredittsjekk av deg selv og dermed finne din kredittscore, oversikt over din registrerte gjeld og mye mer. Vi anbefaler Defero finanstjeneste på det varmeste og har brukt den selv.

Hvorfor skal jeg sjekke gjelden min?

Et stort steg i å unngå inkasso og betalingsanmerkninger er å ha kontroll på hvem det er du skylder penger og hvor mye du skylder dem. Det som skal være et trygt billån, kan plutselig bli skummelt om du utfører et lån uten en realistisk plan om tilbakebetaling. Mens det som skal være en god investering, som for eksempel et boligkjøp, kan plutselig bli en mye større kostnad enn hva man egentlig hadde råd til grunnet kostnader man ikke hadde tatt med under planleggingen av regnskapet.

Uten kontroll og planlegging så kan konsekvensene bli alvorlige. Er du blant dem som ønsker enda bedre kontroll over økonomien din, så veileder vi deg videre til hvordan du både enkelt og gratis kan finne ut hvor mye du har i gjeld i dag. 

Hvordan ser jeg hvor mye gjeld jeg har?

Den enkleste måten å finne ut hva gjelden din er på i dag, er å benytte deg av hjelpen til bedrifter som samarbeider med gjeldsregisteret og som dermed kan hente ut disse tallene for deg. Vår anbefaling er at du benytter deg av Defero sin kredittsjekk, fordi den er både er enkel, gratis og oversiktlig.

Defero er en norsk innsynstjeneste gir deg den samme objektive vurderingen av økonomien din, som samles av kredittopplysningsselskaper. Slik går du frem med Defero:

Trinn 1: Logg inn

Registrer deg enkelt og trygt med BankID.

Registreringen gjennomføres trygt og effektivt med BankID.

Trinn 2: Se resultat av kredittscore

Resultatet du møtes med umiddelbart er din kredittscore.

02

Trinn 3: Se gjelden din

Trykk dermed videre på fanen som heter «Min gjeld» og velger dermed «Hent data fra Gjeldsregisteret». Du vil videre bli bedt om å bruke Bank ID på nytt, for å få tilgang til resultatet.

defero

FAQs – Ofte stilte spørsmål

Hvordan ser jeg hvor mye gjeld jeg har?
Du kan se hvor mye gjeld du har ved å få tilgang til informasjonen som gjeldsregisteret har på deg. Den enkleste måten å gjøre dette helt gratis på, er å få hjelp av bedrifter som samarbeider med gjeldsregisteret, som for eksempel Defero som vi anbefaler.

Hva er gjeld?
Gjeld er penger du har lånt eller skylder av andre grunner, men ennå ikke har betalt tilbake. Når du har en gjeld så er du forpliktet til å betale tilbake pengene du har lånt innen en viss tid. Den vanligste formen for gjeld vi har opparbeidet oss, er som regel et resultat av boliglån og forbrukslån.

Hvordan sjekke gjeld?
Logg inn på Defero.no, identifiser deg med BankID og se gjeldsinformasjonen din under «Min gjeld».

Hvor mye gjeld er vanlig å ha?
De største lånetakerene har som regel boliglån og studielån, og for de aller fleste av dem så er det ikke uvanlig å ha et lån som tilsvarer 5 ganger inntekten.