Innholdsfortegnelse

En kredittsjekk er en objektiv vurdering av din økonomi som gjennomføres av kredittopplysningsselskaper. Kredittsjekken skal nemlig avdekke din betalingsevne, og norske selskaper som har en saklig begrunnelse kan be om disse opplysningene. 

De vanligste tilfellene der et selskap ønsker å kontrollere økonomien din er når du for eksempel søker om et lån i banken. Banken er lovpålagt til å undersøke din betalingsevne før de kan låne deg penger til bil- eller boligkjøp. Andre tilfeller der det er vanlig at en kredittsjekk gjennomføres, er når du eksempelvis kjøper en datamaskin eller en mobiltelefon på etterskuddsbetaling. 

Vurderingen du dermed mottar viser til en kredittscore som rangerer betalingsevnen din fra 1 til 100, der din økonomi vurderes som god desto høyere score du har og svak jo lavere tallet viser. All informasjon som er relatert til din økonomi blir undersøkt ved en kredittsjekk. Noen får seg en hyggelig overraskelse, når de får kontroll på gjelden sin og samtidig ser at inntekten er god. Mens andre kan fort bli takknemlige når de plutselig oppdager betalingsanmerkninger som de helt hadde glemt. 

I nyere tider har det blitt svært vanlig at en ønsker å kredittsjekke seg selv. Det har nemlig aldri før har vært enklere å be om en slik kontroll. I denne artikkelen veileder vi deg til hvordan du enkelt og effektivt kan kredittsjekke deg selv helt gratis.

Hvorfor skal du kredittsjekke deg selv?

Først og fremst så kan det være tidsbesparende å vite hva du kan forvente mens du eksempelvis venter på et svar fra banken. Har du en høy og dermed positiv kredittscore, så kan du fortsette å planlegge det du ønsker å gjøre med en viss form for trygghet om at selskapene som kredittsjekker deg anser betalingsevnen din som trygg. Blir du derimot overrasket over at du har en lav kredittscore, så får du muligheten til å gjøre en grundig undersøkelse og eventuelt en opprydning av din egen økonomi.

Om du har noen betalingsanmerkninger så vil dette komme fram i kredittsjekken som blir gjort. Betalingsanmerkningene dine kan bestå av opplysninger du selv hadde helt glemt eller ikke var klar over, som for eksempel lønnstrekk. De kan også bestå av ubetalte inkassosaker, som du kanskje har muligheten til å slette med å betale dem ned fullstendig. En slik oversikt kan spare deg mye penger fra høye renter og unødvendige gebyrer.

En kredittsjekk av det som faktisk er din egen data koster kr 49,- mange steder, så vi anbefaler derfor Defero da de tilbyr denne tjenesten både trygt og gratis. I tillegg tilbyr Defero også bistand i form av at de analyserer og forklarer tallene du får oppgitt, samtidig som at de også kan hjelpe deg med å få fullstendig kontroll over økonomien din. Sitter du eksempelvis med en plan om refinansiering, en gjeld som du ønsker å kvitte deg med eller har du en rente som du ikke er fornøyd med; så får du altså en analytisk oversikt som kan hjelpe deg på veien videre.

Gratis kredittsjekk med Defero (under 2 minutter)

Følgende skjermbilder viser hvor trygt og enkelt det er å gjennomføre en gratis kredittsjekk gjennom Defero. Bildene er våre og brukeren som tester ut tjenesten er i starten av 30-årene, og registreringen tok under 2 minutter.

Trinn 1. Logg inn
Registreringen gjennomføres trygt og effektivt med BankID.

01 Logg inn pa Defero

Trinn 2. Se resultat
Informasjonen som dermed vises er kryptert, så det finnes ingen mulighet for at noen andre kan se denne informasjonen enn deg.

02

Trinn 3. Scoreforklaring
Trykker du videre scoreforklaringen som er oppgitt under scoren, vil du få et enkelt sammendrag av hvorfor scoren din er som den er.

03

De andre fanene navngis som min gjeld, budsjett, tilbud, premium og de tilbyr altså den nevnte bistanden Defero kan bistå med.

FAQs – Ofte stilte spørsmål

Få svar på ofte stilte spørsmål om kredittsjekk i vår FAQ-seksjon.

Hva er en kredittsjekk?
En kredittsjekk er en objektiv vurdering av en person eller en bedrift sin økonomi. Vurderingen skal vise hvor god din betalingsevne er, sett fra perspektivet til norske selskaper som innvilger lån eller lar deg betale på etterskudd.

Hvordan ta kredittsjekk på seg selv gratis?
Vi anbefaler gratis tjenesten til Defero, som krever at du registrerer deg på siden deres via BankID.

Hva betyr score på kredittsjekk?
Score på kredittsjekk, også bare kalt kredittscore, er et tall som måles på et parameter fra 1 til 100 som forteller om din betalingsevne. En lav kredittscore er negativt, mens en høy kredittscore på motsatt ende er positivt.

Hvor lang tid tar en kredittsjekk?
En kredittsjekk med Defero tar under 2 minutter.

Hva betyr kredittsjekk?
En kredittsjekk betyr at informasjonen om din betalingshistorikk blir samlet opp og analysert av kredittopplysningsselskaper, som dermed vurderer din økonomiske helse i forhold til kredittverdighet og betalingsevne.

Hva sjekkes ved kredittsjekk?
Alt som er relatert til din økonomi sjekkes ved en kredittsjekk. Kredittsjekken din viser informasjon om dine inntekter, eiendeler, skattetall og næringsinteresser så vel som utgifter, gjeld og betalingsanmerkninger.