Med en kredittsjekk kan du finne ut hva din kredittscore er, hvor kredittverdig du er og dermed se sannsynligheten for at du kan ta opp lån og i hvilken grad.

Kredittscoren er et tal som legger et sted mellom 1 – 100 og har noe å si i forhold til om du kan låne penger, hvilken rente du kan låne penger til samt andre økonomiske fordeler.

1 er den dårligste kredittscoren du kan ha og 100 er den beste.

Enkelte kredittvurderingsfirmaer, dog ikke så ofte i Norge, benytter en skala fra 1 – 1000. Dette er for å få en mere nøyaktig kredittscore. I denne artikkel forholder vi oss til kredittscore-skalaen 1 – 100 da det er den mest vanlige i Norge.

Jo høyere kredittscore, jo mer sannsynlig er det at du kan få lån og samtidig med attraktive renter.

Jo lavere kredittscore, jo mindre sannsynlig er det at du kan få lån og når du kan vil rentene ikke være like bra som de med høy kredittscore.

Kredittscoren har altså også noe å si om sjansen for å få godkjent en lånesøknad hos et finansinstitutt.

Finansinstitutter innafor lån, som banker og forbrukslånsgivere sjekker kredittscoren din når du sender dem en søknad om lån, dette kalles også en kredittvurdering og har til formål å finne ut om du er kredittverdig.

Kredittverdighet er viktig om du ønsker å kjøpe bolig eller låne penger til forbruk eller annet og det er derfor lurt å sjekke om du er kredittverdig ved å sjekke din kredittscore.

I Norge har det lenge vært slik at det kostet +39 kroner å gjøre kredittsjekk av seg selv, men slik er det ikke lengre. En ny smart og gratis tjeneste har kommet til og de har gjort opp med gebyret for kredittsjekk av seg selv.

Defero tilbyr gratis kredittsjekk (og mye mer) for alle i Norge. Tjenesten er allerede brukt av mer en +250.000 nordmenn, som alle har gjort et kredittsjekk av seg selv gratis.

Hvordan ta kredittsjekk på seg selv?

Det er flere måter å ta kredittsjekk på seg selv, den eneste gratis måten er dog Defero. Her kan du med få klikk gjøre et kredittsjekk av deg selv uten noen gebyrer eller skjulte kostnader, tjenesten er 100% gratis og vil alltid være det.

Om Defero

Kredittsjekk deg selv gratis

Din kredittscore er mer enn bare et tall. Kredittscoren din er essensiell for å få de betingelsene og mulighetene DU har rett på. Defero bruker deretter denne dataen for å hjelpe sine medlemmer å oppnå de beste betingelsene mulig, på et bredt spekter av tjenester og produkter, som lån, forsikring, strøm, reise, bil osv.

 • Få din kredittscore og full innsikt i egen data
 • Bonuspoeng på alle kjøp – også lånene dine!
 • Unike tilbud basert på din data

Hvordan sjekke kredittverdighet

Når du blir medlem av Defero, gir du ditt samtykke til at vi kan kjøpe dine kredittopplysninger fra Experian, slik at du gratis får innsikt i din egen informasjon. Defero lagrer deretter denne informasjonen i en database, og krypterer den. Defero krypterer dataen din slik at denne blir uleselig for andre enn vårt datasystem. Dette gjør at din data er trygg, selvom vi – mot formodning, skulle bli utsatt for et hackerangrep.

Defero er gratis og gir deg:

 • Kredittsjekk deg selv med kredittscore
 • Se eventuelle betalingsanmerkninger
 • Budsjett – få bedre personlig økonomi
 • Se dine beste renter – lånekalkulatorer

Hvorfor ta kredittsjekk på seg selv?

Det er mange gode grunner til å gjøre kredittsjekk av seg selv, først og fremmst så er det blevet helt gratis med den nye tjenesten Defero. Herunder kan du lese mere om hvorfor det kan være smart å gjøre kredittsjekk av seg selv.

Unngå inkasso

Det er fort gjort å overse en regning eller aldri å motta en for den saks skyld, her kan betalingsanmerkninger og inkasso fort skje uten man vet om det og saken drar på seg mer og mer renter og gebyrer, som ikke er billige! Ved å kreditsjekke seg selv, kan man enkelt å raskt få et overblikk over ubetalte regninger, inkasso og mye mere og dermed slippe de dyre gebyrer på inkassosaker og ubetalte regninger man egentlig har råd til å betale.

Se betalingsanmerkninger

Ikke alle vet de har betalingsanmerkninger og med et gratis kredittsjekk kan du enkelt sjekke om du har betalingsanmerkninger registrert på navnet ditt.

Se kredittscoren din

Når du gjør en kredittsjekk på deg selv, vil du få et tall mellom 0-100 som representer kredittscoren din. Din kredittscore er en pekepinn på hvor godt du står økonomisk.

Se hvilken rente du bør ha

Har du lån, uansett hvilken type, om det er boliglån, billån eller forbrukslån, så kan Defero fortelle deg hvilken rente du bør ha og betaler du for mye kan du enkelt og greit bytte lån gjennom Defero med sine partnere. Så du kan fort spare mye penger på lånene dine hvis du har dyre lån.

Hva er kredittscore?

Kredittsjekk er i utgangspunktet ett fantastisk verktøy for bedrifter som skal selge på kreditt. Det gir en veldig god oversikt over hvem som kan håndtere kreditt. Derfor er det veldig viktig å holde denne scoren relativ høy.

Under skal vi forklare hvilke faktorer som er utslagsgivende på kredittscoren din og hva du kan gjøre for å påvirke denne.

Kredittscore en poengsum som forteller hvor god du er til å betale og hvor stor sannsynligheten er for at du skal klare å betale avdragene samtidig som du klarer deg økonomisk bra i hverdagslivet ellers. Har du f.eks. mye lån og lite inntekt, får du en lav score.

Hva betyr min kredittscore?

Kredittscoren kan deles opp i 5 ulike kategorier. Avhengig av hvilken kategori du faller under, vil du ha enten en rekke fordeler eller ulemper når du trenger finansielle ytelser som lån eller forsikring.

(73 – 100) Veldig lav risiko

Veldig bra kredittscore og attraktiv for finansinstitutter.

(55 – 73) Lav risiko

Ganske bra kredittscore og attraktiv for finansinstitutter, muligvis litt høyere rente på lån.

(44 – 55) Medium risiko

Noenlunde kredittscore, men finansinstitutter gjør mest sannsynlig en manuell vurdering og kontroll av søknader.

(31 – 44) Høy risiko

Dårlig kredittscore, men finansinstitutter vil muligvis godkjenne søknader etter en grundig vurdering og kontroll av søknad.

(1 – 31) Veldig høy risiko

Veldig dårlig kredittscore, avslag anbefales.

Som visst ovenfor kan du se at en høy kredittscore er bra å ha og en lav kredittscore kan stå i veien for flere økonomiske muligheter som eksempelvis lån. Det er derfor viktig du sjekker kredittscoren din og utbedre de ting som du kan, det skjer i noen tilfeller at det er feil og mangler på dine informasjoner og dette kan du se og rette ved å sjekke deg selv.

Hvordan beregnes kredittscore i Norge?

Det er forskjellig fra kredittvurderingsfirma til kredittvurderingsfirma hvor de nøyaktig beregner kredittscoren din, men det er enkelte faktorer som er felles hos alle og de er:

 • Din alder
 • Din bopel
 • Utdannelse
 • Skattelister
 • Fast inntekt
 • Gjeld

Dette og mange flere er altså faktorer som alle kredittvurderingsfirmaer benytter, men det kan også være enkelte faktorer i tillegg som de har lagt til for å skille seg ut og få en mere nøyaktig kredittscore av deg.

Sjekker du kredittscoren din hos flere forskjellige kredittvurderingsfirmaer, vil du da muligvis få forskjellige kredittscorer, men de vil med mest sannsynlighet være veldig nære, så du trenger ikke å gjøre dette.

Ulemper med dårlig kredittscore- og verdighet

Har du lav kredittscore og kredittverdighet kan du ha vanskeligheter med å ta opp lån. Har du utrolig dårlig kredittscore og verdighet, så kan det faktisk også være vanskelig å få tjenester som mobilabonnement, bredbånd og forsikring.

Disse tjenestene er ikke forhåndsbetalt og du «låner» derfor penger på en måte ved å ha disse tjenestene. Når du er registrert som dårlig betaler eller har lav kredittscore og kredittvurdering, så kan det være at tjenesteyter vurderer at de ikke ønsker deg som kunde. Det er ikke bare mobilabonnement som kan være vanskelig å få om du har ubetalte regninger og betalingsanmerkninger registrert på ditt navn, også forsikring, strøm og lignende tjenester kan være vanskelig å få tak i med dårlig kredittscore. Ønsker du forsikring uten kredittsjekk, må du finne et forsikringsselskap som tilbyr forsikring uten at de tar eller tar hensyn til din kredittscore og kredittverdighet.

Med det sagt er det selvsagt selskaper som tilbyr mobilabonnement uten kredittsjekk og selvfølgelig også innenfor alle andre tjenester. I verste fall må du betale på forhånd så du ikke «låner» noen penger.

Hvordan øke kredittscore?

Det er mange tiltak du kan gjøre for å få en bedre kredittscore, avhengig av hvor lav den er. Det første sted å starte er å ta en gratis kredittsjekk av deg selv for å finne ut hva din kredittscore er og hvorfor den er dette.

Her får du 4 essensielle tiltak for bedre kredittscore:

 1. Fjern betalingsanmerkninger på deg

Hvis du har betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker på navnet ditt, vil dette påvirke din kredittscore i en negativ retning, du vil altså få en lavere score grunnet dette. Første tiltak vil da være å få disse fjernet ved å betale de pengene du skylder eller på annen vis få disse sakene ut av verden.

 1. Betalt gjelden din og unngå dyre lån

Forbrukslån er sjeldent bra, de har høye renter og tar langt tid å betale ned og i tillegg til dette er de også ganske dyre. Det samme gjelder for kredittkort – det beste for kredittscoren din er at du ikke har noen aktive lån som ikke har sikkerhet som eksempelvis bolig. Det neste tiltak for en bedre kredittscore er da å nedbetale alle lånene dine, start med de lån med den høyeste rente.

 1. Skaff eller øk fast inntekt

Har du ikke et arbeide og dokumentasjon på fast inntekt eller har du en lav inntekt, da vil dette også påvirke kredittscoren din negativt. Hvis du ikke har en jobb, da kan du forbedre kredittscoren din ved å få deg en. Har du allerede en jobb, da kan du prøve deg med lønnsforhandling slik du får mer i fast inntekt (lønn) og dermed vil din kredittscore bli bedre.

 1. Penger i banken

Har du penger stående i banken eller andre steder som du kan dokumentere er dine og sikret, da vil dette ses på som en veldig positiv ting i forhold til din kredittscore, dette beviser nemlig at du klare å legge penger til side og for en långiver kan dette sende et signal om at du kan tilbakebetaling et lån du opptar hos dem. Samtidig kan penger i banken være en buffer for deg i tøffe økonomiske situasjoner.

Hvorfor kredittsjekk seg selv og hvordan?

En kredittsjekk av deg selv er din måte å finne ut av hvilken informasjon banken og andre finansielle institutter mottar når de foretar en kredittvurdering av deg.

En kredittvurdering av deg har mye å si i forhold til dine muligheter for lån og andre finansielle services som eksempelvis forsikring. Det er altså viktig å ha styr på kredittscoren sin og den informasjonen som er tilgjengelig for andre foretak.

Alle norske banker er lovpålagt å foreta en kredittvurdering og en kredittsjekk av mulige låntakere (personer som søker lån hos dem). Det vil si, når du sender en lånesøknad eller forespørsel til banken eller et annet finansielt institutt, da vil det bli foretatt en kredittvurdering med din kredittscore.

Mange nordmenn har aldri foretatt en kredittsjekk av seg selv og vet ikke hva kredittscoren sin er, dette er ikke veldig lurt – for som alle systemer, da kan det finnes feil og som alle mennesker, da kan man ha glemt noe. I verste fall kan du ha betalingsanmerkninger som du ikke engang kjenner til, men som påvirker dine økonomiske muligheter.

Hvordan foreta en kredittsjekk?

For å sjekke kredittscoren din må du finne et kredittvurderingsfirma som kan lage en kredittvurdering av deg og dermed gi deg din kredittscore.

Defero er en gratis tjeneste som mer en 133.000 nordmenn har brukt til å sjekke kredittscoren sin, helt gratis.

Du kan lese mere om kredittvurderingsfirmaet Defero nedenfor.

Jeg har fått brev fra Bisnode Norge

Dette skjer når noen sjekker kredittscoren din

De fleste av oss har mottatt et brev fra Bisnode Norge som vi ikke hadde forventet, men det er heldigvis en helt naturlig årsak til dette.

Bisnode Norge er på mange måter det samme som Defero, nemlig et sted hvor man kan sjekke kredittscoren sin. Bisnode Norge er et foretak som hjelper finansielle institutter og andre foretak med å kredittvurdere privatpersoner i Norge.

I henhold til lovgivning, da må enhver privatperson som får foretatt en kredittsjekk av et finansielt institutt eller et foretak, bli underrettet om dette og det er derfor du mottar et brev fra Bisnode Norge.

Det kan være du har sendt en lånesøknad til en långiver eller bank. Det kan også være du har kjøpt noe på avbetaling hos Elkjøp eller lignende butikker som tilbyr denne service, her vil en automatisk kredittvurdering skje og du mottar derfor brev fra Bisnode Norge.

På mange måter er det en god service og litt behagelig å vite at man får beskjed hver gang noen kredittsjekker en og hvem som har utført denne kredittsjekken.

Du behøver derfor ikke å stresse over et brev fra Bisnode Norge, da det utelukkende er til informasjon og du skal hverken betale eller foreta deg noe, men selvfølgelig læse brevet og hvem som har utført kredittsjekk- og vurdering av deg.

Konklusjon

Har du ikke sjekket gjelden din, da vil jeg på det kraftigste anbefale deg å gjøre det, du kan gjøre dette 100% gratis hos Defero og du har derfor ikke noe å tape på å gjøre dette. Med betalingsanmerkninger eller gjeld kan det være vanskelig å få mobilabonnement dersom kredittverdigheten er lav.

Betalingsanmerkninger og inkassosaker er dyre greier og du er mye bedre tjent ved å ha kjennskap til din kredittvurdering- og score, fremfor å ignorere dette. Det kan koste deg dyrt i rente og inkassoutgifter ikke å ta tak i de sakene som står på navnet ditt.

Husk på at du kan sjekke kredittverdighet og score på alltid.

FAQs – Ofte stilte spørsmål

Hvordan sjekke kredittscore?

For å sjekke kredittscoren din må du finne et kredittvurderingsfirma som kan lage en kredittvurdering av deg og dermed gi deg din kredittscore.

Defero er en gratis tjeneste som mer en 133.000 nordmenn har brukt til å sjekke kredittscoren sin, helt gratis.

Hvordan øke kredittscore?

Det finnes mange måter å øke kredittscoren sin, du kan eksempelvis ta en bedre utdanning eller flytte til et annet sted geografisk.

Dette er noen vanskelige tiltak, du kan også sjekke din kredittscore og fjerne eventuelle betalingsanmerkninger og inkassosaker på navnet ditt, betale ned gjelden din hvis du har noen, skaffe deg fast inntekt eller øke din eksisterende faste inntekt og til slutt kan du begynne å spare egen kapital.

Hva betyr kredittscore?

Kredittscore er en skala som går fra 1 – 100 (noen tilfeller 1 – 1000) og har noe å si om din kredittverdighet. Har du en lav kredittscore vil det være vanskelig å få lån og andre finansielle ytelser.

Hvis du har en høy kredittscore vil det være enklere å få lån og andre finansielle ytelser og samtidig få enda bedre vilkår enn de som har en lav kredittscore.

Hva er kredittscore?

Kredittscoren er et tal som legger et sted mellom 1 – 100 og har noe å si i forhold til om du kan låne penger, hvilken rente du kan låne penger til samt andre økonomiske fordeler. 1 er den dårligste kredittscoren du kan ha og 100 er den beste.

Du kan til og med sjekke kredittscoren din med den gratistjenesten Defero.