Visste du at nordmenn bruker kortet sitt mer enn andre innbyggere i Europa? Innbyggerne i landet vårt har i gjennomsnitt 2 bankkort hver. Å betale med kort er derfor blitt den mest brukte betalingsmetoden i Norge. Men det er andre betalingsmetoder som begynner å bli populære. Her blir du kjent med de kjente og mindre kjente betalingsmetodene vi bruker i dag.

De vanligste betalingsmetodene

Når du skal på shopping på et kjøpesenter har du alltid med lommeboken din. I lommeboken har du gjerne bankkortet ditt og førerkortet ditt. Slik har normen vært lenge, men skal vi tro trenden kan det være dette er i ferd med å snu.

Dette er de vanligste betalingsmetodene:

  • Kortbetaling
  • Klarna betaling
  • Vipps
  • Wallet (AstroPay og Apple Wallet)

En betalingsmetode som er mer internasjonalt anerkjent er PayPal. Denne brukes ikke så mye av nordmenn, men det er likevel flere som begynner å få øyene opp for den praktiske plattformen.

Digital lommebok eller Wallet som betalingsmetode

For mange er fortsatt digital lommebok (Wallet) et fremmedord. En digital lommebok er en app du laster ned til telefonen din, og hvor du oppbevarer pengene dine. Om du vil bruke betalingsmetoder Astropay i Norge kan du kjøpe produkter og tjenester på flere nettsteder.

Å bruke en app som overnevnte gir deg også belønninger ved bruk. Hver gang du tar i bruk Astropay som betalingsmetode, samler du inn poeng som kan byttes inn mot gode tilbud eller opplevelser.

Kortbetaling er en praktisk betalingsmetode

Alternativene til å betale med kort er mange, og flesteparten foretrekker å betale med et Visa-kort eler BankAxept-kort. Mange velger også å bruke Mastercard som er en kortordning du kan benytte internasjonalt. Ofte følger det også med gunstige rabatter og ordninger om du velger å betale med kredittkort.

De fleste steder kan du bruke VISA, BankAxept og MasterCard til å betale med, og noen aksepterer til og med American Express. Særlig på hoteller og spisesteder er det vanlig at du godtar andre kredittkort enn MasterCard. VISA er likevel den mest aksepterte typen bankkort i Norge. Opphold på Thon Hotels i Norge kan betales med både Vipps, MasterCard og Visa.

Mange land bruker kredittkort som standard betalingsmåte, men i Norge er det debetkort som er mest vanlig. De fleste nordmenn bruker faktisk debetkort når de betaler for ting. Dette belaster pengene direkte fra bankkontoen din i stedet for å gi deg en regning i slutten av måneden, noe som er veldig nyttig når du ikke ønsker å bruke mer penger enn du fikk.

Kontanter er fortsatt i bruk i Norge

Mange i Norge bruker fortsatt kontanter til å betale for seg. Fra gammelt av kan det føles som mer oversiktlig å ha pengene sine rett foran seg, i stedet for på et kort. Noen mener at kontanter er i ferd med å fases ut i landet, men vi har fortsatt et godt stykke igjen før disse kan fjernes helt.

Bankkortene er veldig pålitelige, men dersom du er turist i Norge kan det være mer risikofylt å betale med kort. Derfor anbefales det å ta ut kontanter fra en minibank når du ankommer landet.

Å betale for parkering på parkeringsautomaten i stedet for å laste ned en app, er likevel fortsatt den mest praktiske løsningen for noen.

Mobilbetaling som betalingsmetode vokser

Mobilbetaling blir mer og mer populært i Norge, og markedslederen er Vipps. Dette er en mobilapp som du bruker til å betale i enkelte butikker. Men den er mest brukt til å gi pengegaver til venner og familie eller betale for noe de har kjøpt brukt.

Flere og flere fysiske butikker begynner så smått å akseptere Vipps som betalingsmåte. Så du vil se flere “Vi aksepterer Vipps”-klistremerker rundt betalingsområdet i disse dager. Det er en veldig enkel betalingsmetode som bruker din eksisterende bankkonto til å betale med, så det er nesten som et digitalt bankkort.

Turister kan ikke benytte Vipps som betalingsmåte, da du må ha en norsk bankkonto koblet opp med appen.

Klarna betalingsmetode for deg som vil utsette betalingen

De største nettbutikkene i Norge tilbyr Klarna som betalingsmetode. Med denne betalingsløsningen kan du kjøpe produktet nå, og betale senere. Du kan også velge å betale med en gang.

 

Tilbakebetaling til Klarna er rentefri om du velger å betale innen 30 dager før regningen forfaller. Det er en praktisk løsning som mange velger å benytte seg av. Det er også mulig å dele opp betalingen i flere avdrag. Da vil kostnaden fordele seg, men dersom nedbetalingen strekker seg over 30 dager vil den ikke lenger være rentefri.