Bruk av de riktige kredittkortene kan gi deg en rekke fordeler. Det finnes imidlertid hundrevis av kredittkort på det norske markedet med ulike fordeler, vilkår, begrensninger og kostnader. Med så mange kredittkort å velge i mellom kan det være vanskelig å finne det riktige kortet. I denne artikkelen gir vi gode råd som vil gjøre det enklere for deg å sammenligne kredittkort og velge de kredittkortene som er mest gunstig for deg. Du får også en oversikt over de vanligste fordelene knyttet til bruk av kredittkort.

Hva er kredittkort?

Kredittkort er et betalingskort som gir deg muligheten til å bruke penger du ikke har, med en forventning om at du skal betale tilbake beløpet innen en avtalt tidsfrist. Kredittkortet gir deg en kredittramme, det vil si et beløp du kan låne opp til innenfor en gitt tidsperiode, som regel måneden som kommer. Du betaler deretter tilbake det du har brukt innen en fastsatt dato, som regel på slutten av måneden.

Kredittkort kan være en praktisk måte å finansiere kjøp på, spesielt hvis du har behov for å utsette betalingen eller ønsker å få gode rabatter eller andre fordeler. Det kan imidlertid være en dyr måte å låne penger på hvis du ikke betaler tilbake beløpet innen den avtalede tidsfristen, da du kan ende opp med å betale høye renter og gebyrer.

Når du sammenligner lån, kan det være lurt å også vurdere om et kredittkort kan være en mulig løsning for deg. Det kan være spesielt gunstig hvis du trenger å låne et mindre beløp over en kortere tidsperiode, da renten på kredittkort ofte er lavere enn på mange andre typer lån. Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på at du må være i stand til å betale tilbake beløpet innen den avtalede tidsfristen, da ellers kan du ende opp med å betale høye renter og gebyrer. Det er derfor viktig å sammenligne ulike kredittkort og velge det kortet som passer best for deg og dine behov.

Fordeler med kredittkort

Å gå til anskaffelse av kredittkort kan være smart. Det er gunstig å kunne utsette betalingen og ved å benytte deg av den rentefrie kreditten får du i praksis et rentefritt lån. Kredittkort er sikre å betale med og gir deg flere rettigheter dersom du skulle få problemer med produktet eller tjenesten som du har kjøpt. Bruk av kredittkort gir deg god oversikt og mange kredittkort inkluderer fullgode forsikringer helt uten ekstra kostnad. Du kan også få gode rabatter og tilbud eller opptjening av cashback (penger tilbake) eller poeng når du bruker kredittkort. Noen kredittkort gir deg gunstige vekslingskurser og gebyrfrie uttak i utlandet.

Fordeler med kredittkort:

  • Utsatt betaling
  • Rentefri kreditt
  • Ekstra sikkerhet
  • God oversikt
  • Fullgode forsikringer er ofte inkludert
  • Mange kredittkort gir gunsitge rabatter, tilbud og cashback

Mange kredittkort å velge blant

Det finnes et bredt utvalg av kredittkort på det norske markedet som alle har ulike fordeler, vilkår, renter og gebyrer. Det kan være lett å la seg friste av alle fordelene som markedsføres, men før du bestiller bør du tenke nøye over hvilke behov du har. Det første du bør tenke over er hvilken type kredittkortbruker du er.

Hvilken type kredittkortbruker er du? 

Man kan strengt dele brukere av kredittkort inn i to grupper. Den ene gruppen betaler alltid kredittkortregningen i tide, mens den andre gruppen har behov for å utsette betalingene en gang i blant. Hvilke kredittkort du bør vurdere avhenger altså av hvilken type bruker du er.

For deg som alltid betaler kredittkortregnignen med en gang

De fleste kredittkort gir deg rentefri kreditt. Det betyr at det ikke begynner å løpe noen kostnader før kredittkortregningen forfaller. Dersom du alltid betaler hele kredittkortregningen i tide spiller det derfor ingen rolle hvilken rente eller innbetalingsgebyrer kredittkortet har. Du kan derfor benytte kredittkortene dine så mye som mulig og få alle fordelene uten at det koster deg noe som helst, bortsett fra et eventuelt årsgebyr. Mange kredittkort kommer også helt uten årsgebyr.

Velg et kredittkort som gir deg mest mulig fordeler ut fra dine behov. Dersom du for eksempel er mye på reise bør du velge et kredittkort med god reiseforsikring og andre reisefordeler. Dersom du fyller mye drivstoff kan du velge et kredittkort med drivstoffrabatt. Du kan også skaffe deg flere kredittkort for å få flest mulig fordeler. Selv om mange av kredittkortene på markedet er avgiftsfrie (uten årsgebyr) bør du ikke overse kredittkortene med årsgebyr. Mange av disse kan gi deg fordeler som veier opp for gebyret. Dette kan for eksempel være ekstra store rabatter, ekstra poeng eller eksklusive medlemskap.

Bruk av kredittkort utelukkende for å skaffe seg fordeler forutsetter at du alltid har god oversikt over økonomien din og vet at du alltid kan betale kredittkortregningen ved forfall. Dersom du utsetter betalingen, vil kostnadene raskt spise opp fordelene.

For deg som har behov for å utsette betalingene en gang i blant. 

Dersom du noen ganger må utsette betalingen må du være klar over at rentene begynner å løpe med en gang kredittkortregningen forfaller. Rentene på kredittkort er blant de høyeste i markedet og i tillegg kommer innbetalingsgebyrer. Det er ikke noe galt i å utsette betalingen en gang i blant dersom du trenger ekstra kreditt, men da må du være ekstra påpasselig med å velge et kredittkort som har lavere rente og gebyrer sammenlignet med andre kredittkort.

Sammenligning av kredittkort

Uansett hvilken type bruker du er, bør du sammenligne flere kredittkort før du går til anskaffelse. Sett deg godt inn i hvilke vilkår og kostnader som kommer med kredittkortet. Dersom du bruker kredittkort utelukkende for å skaffe deg fordeler, må du lese nøye gjennom vilkårene som gjelder for at fordelene skal være gyldige. Kredittkortene med reiseforsikring forutsetter for eksempel at du betaler minst 50% av reisekostnadene med kredittkortet for at forsikringen skal tre i kraft. Det kan også være begrensninger i forhold til reisens varighet, alder på reisende, utreisested, egenandeler eller annet. Enkelte kredittkort reklamerer med gebyrfrie kontantuttak, men det gjelder som regel kun i utlandet.

Gå inn på kredittkortselskapenes nettsider og les om kredittkortene som du vurderer. Vær ekstra nøye med å lese om vilkår, kostnader og begrensninger knyttet til det aktuelle kortet. Det finnes også mange gode sammenligportaler som gjør det enklere å sammenligne flere kredittkort ut fra ulike kriterier. Du kan for eksempel se lister over de beste kredittkortene for reise, hvilke kredittkort som har lavest rente eller de beste gebyrfrie kredittkortene. Du kan også lese anmeldelser av flere kredittkort.