Innholdsfortegnelse

Hvis du ønsker eller har planer om å selge huset ditt, er det et par ting du kan gjøre for å sikre en ryddig prosess. Her er våre 7 tips som gis i stigende rekkefølge på hvordan du bør gå frem under planleggingen, slik at du sparer både mest tid og penger. 

1. Verdivurdering av bolig

Det første du bør finne ut av når du skal selge bolig er åpenbart å vite hvor mye huset eller leiligheten du skal selge er verdt. Det er mange faktorer som kan spille inn på boligens verdi, og du stiller mye bedre forberedt om du setter deg inn i følgende kriterier:

Beliggenhet

Beliggenhet har enormt mye å si på verdien av et hus. Et tilbaketrukkent hus med gode solforhold og minimalt med støy er mye mer ettertraktet enn et hus med lite sol og en motorvei rett utenfor. Likeledes kan eksterne faktorer som bussforbindelser og nærhet til skoler og rekreasjonsområder øke verdien på huset ditt betraktelig.

Et tips er å undersøke om andre hus i ditt nærområde har blitt solgt den siste tiden, og hva disse ble solgt for. Dette kan gi deg et godt innblikk i hvor mye beliggenheten til huset ditt er verdt.

Fasiliteter

Hva slags fasiliteter huset har kan også ha en stor innvirkning på boligverdien. Det er kaldt om vinteren og strømprisene er dyre. De fleste ønsker derfor å ha muligheten til å fyre i peisen når vinterkulda setter inn. Mange vil også gjerne ha tilgang til garasje, så de slipper å bruke tid på å skape is av bilen før jobb om morgenen. Samtidig er vi nordmenn glad i å være ute om sommeren, og mange er villig til å betale godt for en stor hage.

Vedlikeholdsbehov

De fleste ønsker ikke et hus som krever altfor mye vedlikehold. Her spiller byggemateriale en stor rolle. Et murhus trenger mye mindre vedlikehold enn et gammelt trehus som må beises jevnlig. Finn ut hvor stort vedlikeholdsbehovet er på huset ditt, og ta dette i betraktning når du fastslår boligverdien.

Det kan være komplisert å finne ut av verdien av huset ditt selv, derfor tilbyr mange eiendomsmeglere en gratis verdivurdering av din bolig.

2. Planlegg hva som kommer først: Salg eller kjøp?

Usikker på om du skal selge huset før du kjøper en ny bolig? Det finnes både fordeler og ulemper, så her er det viktig at du finner ut hva som passer best for deg og din økonomi. Dersom du selger huset ditt før du kjøper et nytt, er det mye enklere å fastslå hvor mye du har råd til å bruke på det nye huset. Du slipper også risikoen for doble kostnader dersom du ikke blir kvitt den gamle boligen din i tide.

Bare husk å sette en sen overtakelsesdato for kjøperen og gi deg selv mer tid til å finne drømmeboligen din før du må flytte ut. På denne måten slipper du kanskje å måtte finne et midlertidig bosted. Hvis du går andre veien og kjøper et nytt hus før du selger det gamle, får du mye mer tid til å finne det perfekte huset for deg. Kanskje rekker du til og med å flytte inn i det nye huset ditt før du må være ute av det gamle, noe som gjør hele flytteprosessen mye enklere.

Dette er et godt alternativ dersom du selger en dyrere bolig enn den du kjøper, eller har nok sparepenger til å betale doble kostnader i en periode.

3. Få hjelp av en eiendomsmegler

De aller fleste som selger bolig ønsker å benytte seg av tjenestene til en eiendomsmegler. En kompetent og erfaren megler kan redde deg fra betydelige erstatningskrav ved å sørge for at du ikke tråkker i noen feller, og det er derfor mye tryggere for deg som selger. Det er nemlig du som selger boligen som er ansvarlig for boligens tilstand, og at all informasjon blir gitt kjøperen.  

Statistikken viser også at over 98% av dagens boliger blir solgt via eiendomsmeglere. Mange boligkjøpere vil ikke engang vurdere å kjøpe et hus av en privatperson. Du kan selvfølgelig spare en del penger om du både har tid og kompetanse til å selge huset på egenhånd, men gitt at du ikke har erfaring med for eksempel salg, så kan du tape mer penger enn det du hadde tjent på å ty til profesjonell hjelp.

4. Vurder om du skal pusse opp

Det er ikke alltid det lønner seg å pusse opp huset før salg. Mange kjøpere ønsker å sette sitt eget preg på boligen de kjøper, og da kan det være umotiverende å betale mer for et nyoppusset hus. Sørg likevel for å fullføre alle prosjekt du har startet på. Det er førsteinntrykket som teller, du vil ikke gi potensielle kunder noe de kan hakke på.

Som regel er det mye du kan gjøre for å friske opp huset før en visning. Et godt triks er å gi et nytt strøk maling. Maling er relativt billig, og det er noe du enkelt kan gjøre selv. Pass på å sparkle og pusse stygge merker og hakk i veggen. Skru fast løse lister og dørhåndtak, og fjern synlige ledninger.

Det er også mye du kan gjøre utendørs. Vask utsiden av huset, klipp gresset og luk blomsterbedet. Plant gjerne noen planter og blomster, og sett ut noen fine krukker og hagemøbler.

5. Forbered huset for visning

Når du har gjort ferdig alle småjobbene rundt i huset, er du klar til å begynne å tenke på visning. Det er mange enkle grep du kan gjøre i leiligheten din for å gi et godt førsteinntrykk. Først og fremst ønsker du å oppnå et så åpent og rent uttrykk som mulig, derfor bør alt av unødvendige møbler og innredning fjernes. Fjern gardiner og gulvtepper, og gjem bort alle personlige bilder og eiendeler. Pynt sofaen med noen matchende pynteputer, og fjern jakker og sko fra gangen. Sørg og at det er rent og ryddig på visning, slik at potensielle kjøpere selv kan forestille seg hvordan de kan ha det når de flytter inn.

Noen synes det er vanskelig med interiør, og velger å ansette en boligstylist. En boligstylist er ekspert på å få huset ditt til å fremstå best mulig, og kan ofte vise til salgspriser langt over takst. Den rette stylisten kan derfor være vel verdt utgiften den kommer med.

Når du er ferdig med interiøret og er klar for visning, er det viktig at du setter deg inn i hva kjøperne sjekker underveis. Noen eiendomsmeglere anbefaler selgeren å være tilstede under visning for å svare på eventuelle spørsmål fra kjøperne. Da er det viktig at du er imøtekommende, rolig og trygg. Sørg for at du har nok informasjon om boligen til å svare på alle potensielle spørsmål. Enkelte eiendomsmeglere mener likevel det kan være forstyrrende å ha selger tilstede. Det kan oppleves litt invaderende for kjøperne å ta seg rundt i huset ditt mens du er der. Du kan også risikere å høre noen kritisere boligen din. Er du ikke klar for dette bør du overlate visningen til megleren.

6. Bli kjent med regelverket for budrunder

Etter at du har gjennomført visninger er det tid for budrunden. Her er det viktig å ha en forståelse for de viktigste reglene rundt bud og budrunder.

Det første du må vite om bud, er at alle bud er bindende. Budgiveren setter en frist for hvor lenge budet skal stå, og kan kun løses fra dette budet dersom du avslår, eller ikke svarer på budet før fristen har gått ut. Her er det viktig å være klar over at dette også gjelder eventuelle motbud du som selger gir kjøperen.

Du som selger står fritt til å akseptere eller avslå ethvert bud. Du er ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på din bolig. Det betyr at du står fritt til å selge huset ditt for en lavere pris, dersom du av en eller annen grunn ønsker dette. Det vanligste er likevel selvfølgelig å ta imot det høyeste budet.

Har du akseptert et bud, kan du ikke ombestemme deg i etterkant. I det øyeblikket en budgiver mottar din aksept, inngås det en juridisk bindende avtale. Du bør derfor være sikker på at du ikke kommer til å motta noen høyere bud før du aksepterer.

7. Vær nøye med kjøpekontrakten

Med en gang du har funnet en kjøper og godtatt et bud, bør dere møtes for å signere kjøpekontrakt og tinglyse eierskifte.

Det er viktig at du er klar over at du kan bli satt ansvarlig for eventuelle feil og mangler ved boligen etter salget, selv om du selger den «som den er». Tall fra forsikringsbransjen viser at hvert fjerde boligsalg ender i konflikt. Sikrere informasjon om boligens tilstand er det beste virkemiddelet for å forhindre konflikt.

Du bør derfor fremlegge boligsalgsrapport, salgsoppgave og andre dokumenter for å slippe eventuelle erstatningskrav. Det anbefales i tillegg å få til innkjøp av en eierskifteforsikring. Har du dette vil forsikringsselskapet ditt dekke kostnadene dersom det skulle oppstå konflikt mellom deg og kjøper. Disse enkle forholdsreglene er virkelig verdt det dersom noe skulle oppstå.

FAQs – Ofte stilte spørsmål

Hva koster det å selge hus?

Prisen for hva det vil koste å selge huset varierer veldig fra megler til megler. Selve boligen vil også ha betydning for hva det vil koste. Selger du via en eiendomsmegler må man forvente at det kan koste rundt 100.000 kroner.

Kan man selge huset selv?

Ja, det er fullt mulig å selge huset selv, men da er det veldig viktig at man er kjent med regelverk rundt kontrakter, budrunder o.l.

Når er det best å selge huset?

Det er enkelte måneder i løpet av året der boligprisen gjerne stiger mer enn andre måneder. Januar, mai og august er gjerne kjent for å være veldig gode måneder for prisøkning.

Er det noen ulemper ved å selge selv?

Det som for mange kan være en ulempe er at hvis man selger selv, så er man alene om både det finansielle og juridiske ansvaret rundt salget.