Innholdsfortegnelse

Lån på dagen høres fristende ut, ikke sant? Men er det virkelig mulig å få penger på konto samme dag som du søker om lån i Norge? Her er sannheten.

Får man lån på dagen i Norge?

Svaret er både ja og nei.

Ja, fordi du kan få svar på lånesøknaden din samme dag som du sender den. Noen ganger får du til og med svar etter få minutter.

Nei, fordi utbetalingen av lånet tar lenger tid. Det kan gå alt fra ett døgn til flere uker før pengene står på konto.

Les mer om lån på dagen.

Utbetalingstider

Det er altså svært uvanlig at et lån dukker opp på konto samme dag som du søker om det. Så hvor lang tid tar det, spør du kanskje?

Her er noen eksempler på hvor lang tid du kan måtte vente:

  • Forbrukslån: 1–3 dager
  • Refinansieringslån uten sikkerhet: 1–5 dager
  • Refinansieringslån med pant i bolig: 2–7 dager
  • Boliglån: fra noen dager til flere uker

Hvorfor tar det tid å utbetale lån?

Det er flere grunner til at det tar tid fra at du søker om et lån til at pengene står på kontoen din:

Kredittvurdering

Bankene er pålagt å utføre en grundig kredittvurdering av alle som søker om lån.

Årsaken er at bankene må forsikre seg om at du har råd til å håndtere lånet du søker om. Dels for at du ikke skal få økonomiske problemer, dels for at banken ikke skal tape penger.

Lånetype

Noen lånetyper krever kortere behandlingstid. Dette gjelder først og fremst lån uten sikkerhet, slik som forbrukslån.

Søknader om andre lånetyper derimot, kan det ta lenger tid å behandle.

Et boliglån er et lån med sikkerhet. Med sikkerhet betyr at banken tar pant i boligen du kjøper med lånet.

Dette krever tinglysing av pantedokumentet eller en grundig gjennomgang av økonomien til eventuelle kausjonister. Og dette kan ta tid.

Behandlingstid

Rutinene for å behandle lånesøknader er forskjellige fra den ene banken til den andre. Noen bruker kortere tid, andre må bruke lenger tid.

I tillegg kan tidspunktet for når du sender en lånesøknad spille en rolle.

Våren og sensommeren er høysesong for boliglån, for eksempel. Sender du en søknad om lån når mange andre gjør det samme, tar det lenger tid for banken å behandle den.

Utbetaling

Overføring av penger mellom bankene i Norge skjer bare på faste tidspunkt på hverdager. Får du innvilget et lån fredag ettermiddag for eksempel, dukker trolig pengene tidligst opp den påfølgende mandagen.

«Lån på dagen» er en reklamegimmick

Søker du på nettet etter «lån på dagen», dukker det opp mange resultater for «forbrukslån på dagen», «smålån på dagen» og «lån på dagen». Avsenderne er både utlånere og låneformidlere.

Hvorfor er det slik, når du vitterlig ikke får lån på konto samme dag som du sender lånesøknaden?

Sannheten er at dette er en markedsføringstaktikk mange aktører i lånemarkedet benytter.

De bruker titler og beskrivelser i søkemotorene som gir inntrykk av at du kan få lån raskt. Men når du klikker på lenkene, får du beskjed om at det allikevel ikke er mulig å få penger på dagen, omtrent som dette:

«Du får ikke utbetalt lån samme dag som du søker om det. Men fortvil ikke, velg vårt alternativ i stedet. Det er nesten like bra.»

Det finnes alternativ

Så hva gjør du, hvis tørketrommelen streiker med våte klær i, for eksempel, og du trenger å låne penger raskt for å kjøpe ny?

Her er noen alternativ, i tillegg til å finne frem det gode, gamle tørkestativet så klart:

  • Forbrukslån med rask utbetaling: Av alle lånetyper i Norge, har forbrukslån den raskeste utbetalingstiden. Det behøver ikke å gå mer enn et par dager på det meste før du har penger.
  • Kredittkort: Med kredittkort kan du låne penger umiddelbart. Forutsetningen er så klart at du allerede eier et kort og ikke trenger å søke om å få ett.
  • Lån av slekt eller venner: Du kan selvsagt spørre familien eller venner om hjelp. Bare husk å sette opp en skriftlig avtale for tilbakebetalingen av lånet først.

Det kanskje beste alternativet er allikevel en bufferkonto.

Undersøkelser viser at de fleste som trenger et raskt lån, må betale uforutsette utgifter. Har man spart opp en bufferkonto, slipper man å låne penger for å løse akutte pengebehov.

Dessverre kan det ta tid å spare opp en buffer som er stor nok (økonomiske rådgivere anbefaler at bufferen tilsvarer 2–3 månedslønner). Da får man heller velge et av de andre alternativene hvis behovet for penger melder seg mens man sparer.

Bra at man ikke får lån på dagen

Dette er vår påstand: Det er egentlig positivt at man ikke kan få lån på dagen.

Vi skjønner godt at det kan være frustrerende å ikke få lån så raskt som man ønsker. Det er allikevel flere fordeler med at prosessen tar litt tid:

  • Beskyttelse mot økonomiske problemer: Mye av årsaken til at låneutbetalinger kan ta tid, skyldes at bankene må vurdere om du har råd til lån. Kall det gjerne en sikkerhetsventil som sørger for at det privatøkonomiske trykket ditt ikke blir uforsvarlig høyt.
  • Betenkningstid: At det tar tid for et lån å nå kontoen din, gir deg tid til å tenke over om det egentlig er så lurt å låne penger. Husk at du kan betale tilbake hele lånebeløpet umiddelbart etter at det står på konto.
  • Bedre lånevilkår: Du kan bruke ventetiden på å sjekke om du kan få bedre lånebetingelser andre steder. For det er ikke sikkert at du har fått så lav rente som mulig av banken som er i ferd med å utbetale pengene.

Det siste punktet understreker viktigheten av å bruke tid på å sammenligne lånerenten hos flere banker. Hopper du på det første lånetilbudet fordi du har det travelt, kan du få en rente som er vesentlig høyere enn hva andre kan tilby.

Mer myte enn sannhet

Du får neppe lån på konto samme dag som du søker om det. Men du kan få svar på lånesøknaden temmelig umiddelbart.

Derfor er «Lån på dagen» i Norge mer en myte enn en sannhet. Og bra er kanskje det.

Å låne penger er en viktig beslutning som du bør ta med omhu og forsiktighet.

Det siste du bør gjøre, er å la deg friste av raske løsninger som i verste fall kan gi deg økonomiske problemer. Bruk heller tiden godt slik at du finner et lån som passer din økonomiske situasjon best mulig.