Et kredittkort ser fysisk helt likt ut som et bankkort, teknisk er de derimot ulike. Trekker du bankkortet ditt så betaler du med penger fra din egen private konto. Bruker du derimot et et kredittkort, så betaler du med lånte penger fra kortutstederen din som ved de aller fleste tilfeller er banken. 

Betaler du med et kredittkort så er det flere regler du må ta hensyn til. Du må blant annet ta hensyn til en forhåndssatt grense på hvor mye penger du kan bruke, denne grensen er som regel satt av resultatet du får på en kredittsjekk. Det er også ulike tidsfrister og renter som skiller de forskjellige kortutstederne. 

For å forstå bedre hvordan et kredittkort fungerer, så kan vi ta utgangspunkt i å forklare hvordan de 3 vanligste kredittkortene nordmenn flest har fungerer. 

Eksempel 1. Bank Norwegian

Et eksempel på et kredittkort er Bank Norwegian kredittkort. Bank Norwegian tilbyr kreditkort uten årsavgift, med rentefrihet i 45 dager og på til 100.000 kroner i kreditt.

Eksempel ved utsatt betaling hos Bank Norwegian: Eff 23,1%, 15.000 o/12 mnd, kostnad 1.764. Totalt: 16.764.

I tillegg til standard kredittgrense, kan kredittkortutsteder også gi en egen kontantgrense (LOC) til kortholdere, slik at de kan låne penger i form av kontantforskudd som kan nås via bankkasser, minibanker eller kredittkort bekvemmelighetssjekker. Slike kontantforskudd har vanligvis forskjellige vilkår, for eksempel ingen utsettelsesperiode og høyere renter, sammenlignet med de transaksjonene som har tilgang til hovedkredittgrensen. Utstedere setter vanligvis lånegrenser på forhånd, basert på en persons kredittvurdering. Et stort flertall av virksomheter lar kunden foreta kjøp med kredittkort, som fortsatt er en av dagens mest populære betalingsmetoder for kjøp av forbruksvarer og tjenester.